terima kasih buat kalian semua..

Wednesday, May 23, 2012

Pulangkan semua penjenayah ke Indonesia !!Rakyat Malaysia tentu bingung dengan tunjuk perasaan anti-Malaysia atas pelbagai isu di Indonesia dari semasa ke semasa.

Terkini, tunjuk perasaan di hadapan kedutaan Malaysia di Jakarta oleh kumpulan yang menggelarkan diri mereka Komando Pejuang Merah Putih. Mereka mendakwa pembantu rumah Indonesia telah dianiaya dan tiga pekerja dibunuh oleh polis kita.

Cerita yang menimbulkan kemarahan mereka ialah kononnya organ tiga yang ditembak mati itu (sebenarnya perompak) hilang atau dicuri untuk dijual. Kepada sebahagian rakyat Indonesia yang miskin cerita ini mudah dipercayai kerana hal seperti itu malah lebih dahsyat lagi, boleh berlaku di Indonesia.

Kita mesti akui kebijaksanaan penghasut dari Malaysia yang berjaya mencipta cerita sensitif di atas kejadian pembunuhan penjenayah itu. Ia dengan mudah menimbulkan rasa marah orang Indonesia, terutama mereka yang tidak berpeluang datang bekerja di Malaysia.

Jika ke Bandung atau Jakarta, ketika makan, membeli belah atau menunggu teksi, anda akan didatangi anak-anak muda yang meminta pertolongan mencari kerja di Malaysia.

Mereka inilah golongan yang paling mudah untuk diupah dengan sebungkus nasi, uniform dan janji untuk mendapatkan kerja.

Bagaimanapun rakyat mereka tidak akan cepat menerima cerita-cerita karut atau hasutan pihak tertentu sekiranya media Indonesia, terutamanya akhbar yang berpengaruh di sana bersikap adil.

Mereka wajar memberikan laporan sebenar mengenai masalah yang sering dihadapi oleh rakyat kita akibat kehadiran warga Indonesia di sini, bukannya hanya masalah rakyat mereka.

Walaupun media Indonesia dianggap bebas dan terbuka tetapi mereka jarang sekali menyiarkan perbuatan buruk yang dilakukan oleh rakyat Indonesia di luar negara. Contohnya, mereka tidak melaporkan tentang jenayah kejam oleh rakyat mereka seperti bunuh, rogol, rompak dan samun serta kecederaan parah kepada rakyat Malaysia yang tidak berdosa.

Ini boleh disahkan oleh Kedutaan Malaysia di Jakarta atau wartawan-wartawan kita di negara itu.

Rompakan secara berkumpulan oleh warga Indonesia pada waktu awal pagi (antara tiga dan empat pagi) dengan melakukan pukau terhadap penghuni rumah di Malaysia masih berlaku hingga sekarang. Ia masih tidak dapat dihapuskan oleh pihak keselamatan kita walaupun seorang dua telah ditembak mati.

Jika laporan mengenainya sering dibuat oleh media Indonesia maka rakyat mereka akan lebih faham keadaan yang memerlukan tindakan daripada pihak polis Malaysia dan tidak akan cepat melatah atau marah.

Perompak Indonesia melakukan jenayah tanpa mengira siapa. Setakat ini, bekas Ketua Hakim Negara, Allahyarham Tun Suffian; seorang pegawai kanan polis di Johor telah dibunuh, juga artis-artis terkemuka. Selain itu, isteri dan anak gadis turut dirogol. Banyak kes tetapi tidak pernah tersiar di akhbar Indonesia.

Sebaliknya akhbar di Malaysia tetap mendedahkan segala perbuatan buruk rakyatnya di Indonesia atau di negara lain. Tetapi peliknya media Indonesia menyembunyikan keburukan rakyat mereka di luar negara kerana menganggap penjenayah juga maruah Indonesia.

Sebaliknya bagi Malaysia perbuatan negatif rakyatnya di luar negara adalah bersifat masalah individu yang tidak seharusnya disembunyikan. Tetapi ia disiarkan atau didedahkan untuk mengingatkan rakyat kita akan akibat yang akan mereka hadapi jika melakukan jenayah di negara orang.

Memandangkan sikap negatif media Indonesia, saya rasa eloklah Polis Diraja Malaysia atau Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan suatu kenyataan penuh mengenai jumlah jenayah berat yang dilakukan oleh rakyat Indonesia di Malaysia.

Juga berapa ramai rakyat kita yang menjadi mangsa rompakan, pembunuhan, rogol, penculikan dan lain-lain jenayah yang dilakukan oleh penjenayah Indonesia.

Suatu ketika dahulu, Datuk Bandar Jakarta, Ali Sadikin, telah mengarahkan tembakan rambang terhadap semua yang disyaki sebagai penjenayah di sarang-sarang mereka, termasuk di bawah jambatan untuk mengamankan Jakarta daripada jenayah.

Ali Sadikin telah berjaya sekali pun beliau dikutuk oleh pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia yang tidak memikirkan hak asasi rakyat Indonesia untuk hidup dengan aman damai.

Oleh kerana mereka yang suka merompak masih ramai di Indonesia maka sebahagian daripada mereka telah masuk secara haram atau halal untuk melakukan jenayah di Malaysia.

PDRM mesti bertindak tegas dan keras. Semakin banyak mayat perompak Indonesia dihantar pulang ke negara asal mereka semakin berkesan untuk memaklumkan kepada penjenayah-penjenayah Indonesia yang ingin datang melakukan jenayah di Malaysia akan akibat yang akan terpaksa mereka hadapi.

Kita mengalu-ngalukan rakyat Indonesia yang datang mencari rezeki halal di Malaysia.

Tetapi kita mesti menghantar penjenayah mereka pulang ke Indonesia walau apa pun tindakan yang perlu diambil. Ini adalah sikap kemanusiaan kita sebagai bangsa yang bermaruah.

Tan Melaka
Kuala Lumpur

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...