terima kasih buat kalian semua..

Friday, August 3, 2012

Anak lesap di pasar raya...


Perlu menetapkan perancangan, bila, di mana dan kenal pasti apa bentuk ancaman yang pernah berlaku di pusat membeli belah tersebut. Boleh dikatakan jenayah memang kerap berlaku di pusat membeli belah terkenal.

“Justeru ibu bapa mungkin boleh memilih hari yang sesuai seperti pada hari bekerja yang mungkin tidak begitu sesak supaya risiko kehilangan anak boleh dikurangkan," kata Saiful ketika ditemui baru-baru ini.

Menurutnya, adalah penting bagi ibu bapa yang mempunyai anak dalam lingkungan usia tiga hingga tujuh tahun untuk mengingatkan mereka agar tidak terpisah dan tidak berjalan sendiri.

“Ibu bapa perlu bahagikan tugas seperti ibu menjaga anak pertama dan kedua, ayah pula menjaga anak yang lain. Pastikan anak berjalan di hadapan dan jangan sesekali terlepas pandang.

“Sebelum masuk ke tempat membeli-belah tetapkan tempat untuk bertemu sekiranya terpisah. Selalunya di tempat letak kereta. Tapi saya suka menasihatkan agar memilih tempat yang lebih mudah dituju dan ramai orang.

“Saya juga suka menyarankan agar ibu bapa memakaikan anak tag berbentuk gelang dan letakkan maklumat seperti nama dan nombor telefon anda untuk dihubungi oleh orang yang menjumpai anak anda.

“Satu lagi tip penting, sebelum turun kereta ambil gambar anak. Ini kerana kalaulah terpisah, gambar tersebut akan lebih memudahkan proses pencarian semula," ujarnya.

Saiful juga mengharapkan agar ibu bapa berkomunikasi dengan anak setiap hari dengan memberitahu mereka siapa yang mereka perlu tuju kalau hilang.

“Kalau safe stranger (orang asing yang selamat) suruh anak cari wanita atau jika lelaki tengok yang berpangkat datuk. Wanita mengandung lebih baik untuk dituju kerana secara psikologi naluri keibuan ada pada mereka.

“ Inilah yang perlu dipesan ibu bapa setiap hari supaya mereka tahu apa yang mereka perlu buat bila hilang dari pandangan ibu bapa.

“Walaubagaimanapun ibu bapa tidak boleh ambil mudah walau telah berpesan dan mengambil langkah yang telah dinyatakan di atas kerana risiko kehilangan tetap boleh berlaku.

“Andai kata anak sudah hilang dari pandangan, anda sebagai ibu bapa jangan panik. Tarik nafas dalam-dalam secara perlahan-lahan dan lepaskan dengan laju dan kalau boleh biar sampai berbunyi. Ini dilakukan supaya otak anda boleh bertenang dan sekali gus membuat tindakan yang lebih teratur dan rasional.

“Saya juga sarankan kepada ibu bapa apabila mengumumkan tentang kehilangan anak jangan beritahu nama penuh atas faktor keselamatan, memadai dengan memberikan maklumat pakaian kepada juruhebah yang bertugas," jelasnya.

Mesin ATM

Memang menjadi kebiasaan sebelum membeli belah akan ke mesin ATM untuk mengeluarkan duit.

Pesan Saiful jangan biarkan anak berlegar-legar di sekitar kawasan mesin ATM. Ini kerana menurutnya, kajian membuktikan kawasan sekitar itu mempunyai ancaman jenayah yang tinggi.

“Ada juga ibu atau bapa yang keluar ke mesin ATM dengan meninggalkan anak dalam kereta. Pernah satu kes, si anak yang ditinggalkan itu telah menurunkan brek tangan lalu kenderaan bapanya meluncur ke depan dan hampir merempuh deretan kedai.

“Mujur sekumpulan orang ramai prihatin dan telah berganding bahu menahan kenderaan tersebut dan hasil tindakan orang ramai itu telah menyelamatkan si anak tersebut.

“Ibu bapa yang hendak mengeluarkan duit mesti bawa anak bersama dan pastikan anak duduk di depan mereka semasa proses mengeluarkan wang. Kecuaian sedikit boleh membawa penyesalan yang berpanjangan. Fikir sebelum bertindak," katanya. - NOOR FAZRINA KAMAL

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...