terima kasih buat kalian semua..

Sunday, May 25, 2014

Benarkah kita meluangkan masa untuk anak-anak?

SELALU sahaja kita mendengar rungutan yang anak tidak dapat berenggang dengan telefon pintar dan gajet elektronik.
Di dada akhbar pula, tersiar pelbagai rencana berkaitan keburukan masalah ini.
Dalam ceramah-ceramah keibubapaan, penceramah memberi tips bagaimana untuk anak-anak berenggang dengan telefon pinta dan gajet-gajet.
Tetapi, bagaimana pula dengan keta­gihan ibu bapa dengan telefon pintar? Ibu bapa dalam lingkungan 20an - 40an adalah mereka daripada generasi yang berada dalam parameter ledakan teknologi.
Sedari kecil ibu bapa generasi X dan Y kebanyakannya pandai mengetuk papan kekunci.
Generasi ini bukan lagi seperti dahulu “bangun pagi, gosok gigi cuci muka, minum roti".
Generasi ini ialah generasi “bangun pagi, check Facebook, rakam selfie, upload Instagram, having on-the-go coffee".
Generasi ini ialah generasi pantas, segalanya di hujung jari. Generasi ini dikatakan tidak mempunyai cukup masa, justeru masa berkualiti diperlukan apabila bersama keluarga. Benarkah?
Tetapi, bukankah apa yang terakam di pandangan kita dewasa ini adalah masa yang tidak dihargai oleh sesete­ngah ibu bapa yang obses dengan smartphone dan gajet ketika bersama yang tersayang?­
Jika anda di medan selera, perhatikan sejumlah keluarga yang duduk semeja, tetapi tidak bersama.
Si bapa menatap telefon pintar, memeriksa email agaknya. Si ibu pantas menaip di WhatsApp group rakan sekerja mungkin, si kakak pula asyik melihat Youtube - mempelajari gaya penataan shawl terkini agaknya. Si anak lelaki pantas mengkoordinasikan jari dan visual memicu sasaran di maya.
Perhatikan juga di padang-padang permainan. Si ibu mengekori anaknya bermain jongkang-jongkit, tetapi di tangan­nya, tidak henti-henti menaip dan tersenyum-senyum menilik telefon pintarnya.
Si bapa pula duduk di bangku di bawah pokok sambil menjerit kecil ‘ha…cuba panjat itu’, tetapi sambil gerak jarinya pantas menekan-nekat punat gajet.
Berapa ramai pula pasangan suami isteri di rumah duduk sebelah-menyebelah tetapi berkomunikasi lain-lain? Berapa ramai pula agaknya suami atau isteri yang cuba berbual dengan pasangannya tetapi hanya dibalas dengan jawapan “ya...saya dengar ni" sedangkan jari dan tangannya sibuk menari-nari di telefon pintar?
Inilah momen yang melingkari ibu bapa generasi X dan Y sekarang.
Layakkah kita mengharapkan anak-anak berhenti bergajet, jika perbuatan mereka itu hanya kerana meneladani kita?
Patutkah kita menegur anak yang tidak memandang kepada wajah kita ketika bercakap sedangkan ketika mereka hendak menunjukkan skil cilik di papan gelongsor, mata kita sibuk menyoroti gelongsoran WhatsApp?
Adilkah kita mengatakan anak kita tidak petah dan berkeyakinan di pengucapan awam jika masa terbatas yang mereka ada dengan kita, kita lebih sibuk memuat naik status FB ‘is spending time with my kids’ daripada berkongsi pe­rasaan nyata dengan mereka?
Pada sambutan Hari Ibu yang lepas kita imbas kembali sinar mata dan mi­mik wajah ibu bapa kita ketika kita gembira, menangis, ketika kita nakal menabur bedak umpama salji ke lantai atau ketika menangis mengada-ngada me­minta perhatian.
Diharapkan pada masa hadapan di minda anak-anak kita, mereka ‘melihat’ sinar itu di mata kita, bukannya sepasang kelopak mata kesibukan menunduk menatap telefon pintar ketika mereka memanggil kita, “Mama, lihat adik sudah besar!"
Simpanlah telefon pintar kita ketika bersama keluarga, nikmatilah, syukurilah kurniaan Allah SWT di hadapan mata kita

Oleh EMA IZATI ZULL KEPILI

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...