terima kasih buat kalian semua..

Sunday, May 25, 2014

Gelagat teksi bajet bermeter di KLIA

SEBAGAI pemandu teksi sudah tentu saya amat mengalu-alukan langkah Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) membuka laluan kepada teksi bajet bermeter untuk mengambil penumpang di KLIA, satu langkah alternatif bagi kemudahan penumpang udara untuk ke lokasi di sekitar Lembah Kelang, Melaka dan Cameron Highlands serta beberapa lokasi percutian di negara ini.

Sebahagian besar penumpang teksi bermeter juga amat mengalu-alukan langkah yang dilaksanakan ini memandangkan kadar tambang yang ditawarkan adalah 20 peratus lebih murah serta menjimatkan masa menunggu yang agak lama terutama ketika waktu puncak.
Namun, di dalam keghairahan pemandu teksi bajet bermeter beroperasi di KLIA terdapat beberapa insiden yang agak mendukacitakan berlaku.

Antara yang sering menjadi bualan ialah sikap sebahagian kecil pemandu yang tidak mengamalkan tatacara yang tertib ketika melayan penumpang, mengenakan tambang yang berlebihan tanpa mengikut meter serta menggunakan laluan yang berbeza untuk ke suatu destinasi dengan mengandaikan pelanggan mereka adalah penumpang yang pertama kali menggunakan perkhidmatan ini.

Adalah keterlaluan apabila sebuah teksi bajet mengenakan tambang sehingga RM250 sehala untuk ke Genting Highlands perlu dipantau namun itulah realiti yang berlaku.
Selain soal tambang, imej pemandu juga sering diperkatakan.

Dengan kemeja putih yang hampir kusam, persiapan diri yang ‘pakai tangkap muat' sahaja serta keadaan dalam kereta yang tidak terurus sedikit sebanyak telah merencatkan kemahuan penumpang untuk menggunakan kemudahan buat kali kedua atau seterusnya.

Bagaimana penumpang akan selesa jika bau-bauan yang ada di dalam kenderaan amat mengganggu. Perapian diri sebahagian kecil daripada pemandu juga sering dipandang mudah. Dengan rambut yang panjang, bergaya trojan dan penampilan seperti gangster menjadikan penumpang tidak selesa.

Model kereta juga sering diambil kira oleh penumpang untuk perkhidmatan ini. Bagi yang tidak kisah atau dalam keadaan ingin cepat ke sesuatu destinasi ini bukan isu tetapi bagi yang mementingkan keselesaan serta nilai belanja yang dikeluarkan aspek ini menjadi keutamaan mereka.

Seorang penumpang yang pernah dibawa bertanya mengapa keadaan kereta yang agak teruk dibenarkan beroperasi di KLIA dan sebagai pemandu apa yang boleh dikatakan ialah ini langkah yang dilakukan bagi mengurangkan kesesakan di kawasan menunggu kerana jumlah teksi yang ada masih belum mencukupi.

Adalah amat malang setelah SPAD membuka laluan ini, ada di antara pemandu yang mengambil kesempatan untuk beroperasi tanpa mematuhi etika.

EXORA-WAJA-PERSONA
Sepang
No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...