terima kasih buat kalian semua..

Sunday, May 25, 2014

GLC harus utamakan pekerja tempatan...

KITA laungkan semangat patriotisme dan kita mahukan rakyat Malaysia mencintai negaranya melebihi dirinya sendiri serta mahu rakyatnya berikrar supaya mempertahan dan bertanggungjawab untuk taat setia kepada negara demi untuk melonjakkan negara ke tahap sebuah negara maju setanding dengan negara-negara maju yang lain didunia ini.

Bila semua itu kita mampu lakukan dengan sendirinya maruah dan keunggulan Malaysia dihormati dunia.
Semangat patriotik ini bermula apabila adanya rasa tanggungjawab semua pihak terutama sekali syarikat-syarikat gergasi mengambil semua pekerjanya rakyat warga negara Malaysia sendiri dan bukan kerana disebabkan untuk jimatkan kos kita sanggup membelakangkan rakyat tempatan itu sendiri untuk berkerja.
Syarikat-syarikat gergasi seperti Petronas hendaklah tegas iaitu diwajibkan semua stesen minyak syarikat Petronas dan syarikat-syarikat minyak lain mengambil pekerja tempatan kerana tiada alasan untuk mereka dengan mudah mengambil pekerja asing sedangkan lambakan belia-belia di negara ini masih ramai menganggur dan salah satu sebabnya mengapa gaji pekerja kita terlalu rendah adalah kerana mereka terpaksa bersaing dengan pekerja asing yang dibawa masuk baik secara halal atau pun mereka yang digajikan secara haram.

Begitu juga pasaraya-pasaraya dan pusat-pusat membeli belah yang lain masih menggunakan khidmat pekerja asing sehingga ke jawatan eksekutif pun dimonopolikan pekerja dari Bangladesh, India, Nepal, Indonesia, China, Pakistan dan sebagainya.

Adakan satu rang undang-undang yang tegas bahawa hanya pendatang asing untuk pekerja sektor pertanian, pembinaan dan pembantu rumah sahaja diambil berkerja dan tidak di sektor lain.
Jangan terlalu longgarkan syarat kita itu jika kita mampu bertegas saya yakin masalah pendatang asing yang haram memasuki negara kita ini akan pupus dengan sendirinya.

Kita kena rangkakan dan wajibkan kerana petua untuk sesebuah negara itu menjadi sebuah negara maju berjaya ialah rakyatnya mesti berdisiplin dan sudah tentu semangat kekitaan atau patriotik ini ditekankan dan menjadi satu kemestian mengutamakan rakyatnya sendiri sebelum memandang yang lain.
Keduanya untuk menjadi sebuah negara yang maju pastikan rakyat menerima segala ganjaran setimpal dengan kemajuan negara itu sendiri. Keselesaan hidup pekerjanya hendaklah diambil kira supaya setanding dengan pekerja-pekerja di negara-negara yang telah jauh majunya bertaraf dunia ini.

Sudah sampai masanya semua pekerja kita mendapat gaji yang mampu untuk hidup mengikut keadaan dan seiringan dengan kemakmuran dan majunya sesebuah negara itu.
Kita tidak mahu lagi melihat pekerja kita nampak hebat dari segi berpakaian dan penampilan dengan mempunyai kenderaan masing-masing dan mempunyai rumah sendiri tetapi kocek kosong kerana hidup mereka dibebankan dengan hutang sekeliling pinggang disebabkan pendapatan mereka kecil dan dalam masa yang sama kita pula galakkan rakyatnya berhutang.

Untuk menampung hidup, pekerja kita diperhambakan dengan pelbagai hutang sehingga pencen kadangkala hutang masih menempel di sana-sini.
Inilah masalah kita. Benar kita kena hidup mengikut kemampuan tetapi kadangkala apabila ia memerlukan dan tiada jalan lain lagi maka terpaksalah gali lubang dan tutup lubang untuk teruskan hidup sebagaimana sepatutnya.

SYED ABDULLAH SYED OSMAN JAMALULLAILNo comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...