terima kasih buat kalian semua..

Sunday, May 25, 2014

Status halal di R&R diragui !!

UMAT Islam kini amat menitik berat soal makanan halal kerana ia bukan sahaja baik untuk kesihatan, malah membabitkan pembentukan watak positif atau negatif seseorang.
Oleh itu mereka sentiasa sensitif terhadap makanan yang disediakan oleh orang bukan Islam.
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Jabatan Agama Negeri (JAN) diberikan kuasa mengeluarkan sijil Halal kepada kedai atau gerai pengusaha bukan Islam yang menyediakan makanan mengikut ciri-ciri halal yang ditetapkan Islam.

Jabatan berkenaan biasanya tidak akan memberikan sijil halal jika didapati mereka menjual bersama makanan yang tidak mengikut ciri-ciri halal dalam Islam.
Sejak berulang-alik dari Kuala Lumpur ke Ipoh beberapa tahun lalu sehingga kini, saya sering singgah di Perhentian Rehat Dan Rawat (R&R), Rawang menghala ke utara tanahair milik Projek Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) sambil minum dan makan di situ.

Bagaimanapun, saya masih tertanya-tanya apabila melihat satu gerai makanan yang dimiliki pengusaha bukan Islam dengan menggunakan beberapa pekerja perempuan Indonesia.
Di hadapan gerai tertera tulisan yang saya rasa agak mengelirukan umat Islam kerana dia sedar tidak mempunyai sijil tanda halal.

Banyak kali ketika singgah di situ saya perhatikan ramai pelanggan ber­agama Islam dan bukan Islam membeli makanan di gerai berkenaan.
Pelanggan Islam mungkin yakin dengan makanan di situ halal ke­rana melihat perempuan Indonesia yang menjual makanan itu bertudung sebagai tanda beragama Islam.

Saya perhatikan keadaan sama berlaku setiap hari dan hujung ming­gu kerana pengunjung Islam tidak mendongak ke bahagian atas gerai bagi melihat siapa pemiliknya.
Saya mengesyaki ada bahan makanan tidak halal dijual sama di situ apabila JAKIM tidak mengeluarkan sijil tanda halal kepada pengusaha terbabit.
Sebagai umat Islam saya berhak menegur perkara berkenaan kerana bimbang berdosa kepada Allah dan minta pihak berkuasa terbabit menjalankan siasatan dan mengisytiharkan status gerai berkenaan sama ada makanan di situ halal dimakan umat Islam atau sebaliknya.

Saya tidak berniat langsung mahu menyekat rezeki sesiapa sebaliknya semata-mata mahu me­nuntut kebenaran.
Sesetengah pihak mungkin melihat perkara ini sebagai isu kecil, namun impaknya besar kepada umat Islam yang patuh kepada ajaran a­gama ini.
Saya sedar umat Islam dibenarkan memakan makanan yang disediakan pengusaha bukan Islam sekiranya mereka mengikut ciri-ciri halal dalam Islam dan disahkan JAKIM atau JAN sendiri.
Difahamkan ada lagi sebuah gerai di kawasan sama yang menjual nasi ayam kepada pelanggan Islam tanpa mempunyai tanda halal.

Saya berharap pihak berkuasa terutama JAKIM dan Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (JANS) menyiasat, mengambil tindakan tegas serta telus bagi menangani permasalahan atau kemelut ini.
Jangan pandang remeh perkara ini kerana ia boleh mengundang masalah ketenteraman awam jika tidak ditangani secara bijak.
Pihak pengurusan PLUS juga diminta memantau perkara ini termasuk di tempat perhentian lain yang mengamalkan perkara sama demi kebaikan peniaga dan pengguna yang singgah di perhentian yang mereka sediakan.


AZMI ABDUL MALEK
IpohNo comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...