Plot sama, kahwin paksa, lepas itu baru timbul bibit cinta. Dari nak bercerai, tak jadi bercerai. Teman wanita lama dendam bagai nak gila sampai sanggup membunuh.

Asasnya begitulah. Malunya tengok perangai wanita yang kemaruk lelaki. Penulis novelnya wanita tetapi menggambarkan watak wanita yang merendahkan maruahnya.

Dalil pengarah/penerbit sudah pasti akan kata cerita ini penuh pengajaran. Yang jahat akan dapat balasan jahat, yang baik akan mendapat kebahagiaan apabila dia sabar.Kalau tengok kartun Tom & Jerry pun boleh dapat pengajaran.
Novel cinta yang biasanya membawa orang dalam khayalan sudah menjangkit ke televisyen pula.

Mulalah wanita-wanita mendambakan seorang lelaki yang romantik yang boleh menahan sabar tahap maksimum. Realitinya memang tak pernah jumpa.

Baguslah sekarang dah kurang cerita pakwe makwe yang membawa kepada lahirnya anak luar nikah tetapi zaman sekarang ceritanya ‘mengangkat’ institusi perkahwinan dengan cara yang janggal.
Kisah suami isteri yang berkahwin secara kontrak dan bercerai.

Tidak mustahil akan datang ramai yang berkahwin dengan cara begini. Maklumlah perkara itu seakan sudah menjadi kebiasaan di kaca tv. Daripada seorang yang masih mengingati drama adaptasi novel Seorang Tua Di Kaki Gunung.


Rin
Damansara